Caisul Sulmona, soi romanesc din 1979, se caracterizeaza prin vigoare mica si coroana conic rasturnata, cu ramuri scurte si bine garnisite. Inflorirea tarzie, cu recolta constanta de 15-18 t/ha. Fructul, rotund, 45-55 g, coaja galben-portocalie cu pete rosii, pulpa aromata, putin aderenta la sambure. Intra in productie in al patrulea an, potrivit pentru livezi intensive. Autofertil, rezistent la boli, recomandat pentru consum proaspat sau prelucrare industriala (compot, gem, nectar).
Caisul Sulmona, un soi romanesc omologat in 1979, se distinge prin vigoare mica si coroana conic rasturnata, avand ramuri de schelet bine garnisite cu formatiuni de rod scurte. Inflorirea sa este tarzie, iar distanta recomandata pentru plantare este de 5/4 sau 5/5 m. Fructificarea are loc predominant pe ramuri scurte si buchete, cu un potential productiv constant de 15-18 t/ha. Epoca de coacere a fructelor este tarzie, intre 29 iulie si 12 august.
Fructul are forma rotunda si marime medie spre mare (45-55 g), cu coaja galben-portocalie si pete rosii pe partea insorita. Pulpa este galben-portocalie, consistenta, aromata si foarte putin aderenta la sambure. Soiul intra in productie in al patrulea an de la plantare si se preteaza la sistemul intensiv de cultura, avand vigoare mica si formatiuni fructifere scurte (buchete).
Caisul Sulmona este autofertil, putand fi plantat singur in parcela. Demonstreaza o buna toleranta la fainare si ciuruirea frunzelor, iar mugurii floriferi rezista la scaderile de temperatura din primavara. Recomandat pentru livezi intensive, acest soi se potriveste atat pentru consum in stare proaspata, cat si pentru prelucrare industriala, cum ar fi compot, gem sau nectar, avand o calitate excelenta.