Hidroinsamantarea gazonului se face cand temperatura medie zilnica depaseste 25 grade Celsius. Semanarea hidrica a gazonului se realizeaza prin amestecul semintelor de gazon cu apa, ingrasamant si alte substante in rezervorul masinii de hidroinsamantare, urmata de pulverizarea amestecului pe suprafata care trebuie gazonata. Gazonul hidroinsamantat se mentine mai bine la temperaturi ridicate decat gazonul insamantat. Hidroinsamantarea poate fi alternativa rolelor de gazon la inierbarea pantelor. Intretinerea gazonului hidroinsamantat se face la fel cu intretinerea gazonului semanat sau cu intretinerea gazonului rulou, adica: tuns gazon, udare gazon , fertilizare gazon si tratamente specifice pentru gazon.
Metoda consta in realizarea unei mixturi de seminte de gazon, ingrasamant, lubrifianti, lianti, celuloza, coloranti, preamestecate in apa, intr-un rezervor in care sunt amestecate continuu si din care sunt proiectate cu jet, direct pe suprafata care trebuie gazonata.
Celuloza mentine umiditatea semintelor de gazon pe suprafata solului si ajuta germinatia acestora in detrimental buruienilor (care prolifereaza la temperaturi inalte ale solului).
Udarea se face mai des decat la gazonarea prin insamantare, deoarece temperatura aerului in momentul hidroinsamantarii este mai mare decat cea la care se face insamantarea normala.
Dupa realizarea hidroinsamantarii trebuie demarata intretinerea gazonului, ceea ce reprezinta un serviciu diferit si se plateste separat (a se consulta pagina "Intretinere").