Gutuiul, cunoscut stiintific ca Cydonia Oblonga, este un pom fructifer si portaltoi pentru par din familia Rosaceae. Se dezvolta in locuri insorite si soluri variate, avand o inaltime de 4 - 6 m si un diametru de 3 - 4.5 m. Iubitor de apa, prefera temperaturile intre 7 si 30 de grade Celsius. Se taie primavara devreme, iar utilizarea masticului de taiat/altoit este recomandata pentru prevenirea bolilor. Intra pe rod in al 2-lea sau 3-lea an, rezistand atat la inghet, cat si la boli.
Gutuile, de forma piriforma, sferica sau invers-ovoida, au o coaja pufoasa cu nuante de galben, verde sau verde-galben. Pulpa alb-galbena este crocanta si suculenta, cu un gust acidulat-dulce si o aroma puternica. Gutuile Bereczki, originare din Ungaria (1883), sunt mari (225-900g), avand o forma larg piriforma si pot fi consumate proaspete sau prelucrate pana in ianuarie.
Gutuiul, cunoscut stiintific sub denumirea Cydonia Oblonga, este un pom fructifer si un portaltoi pentru par, apartinand familiei Rosaceae, grupului pomicol. Acest pom fructifer poate atinge inaltimi de 4 - 6 m si diametre de 3 - 4.5 m.
Prefera locurile insorite si solurile profunde, fertile si bine drenate, adaptandu-se bine si pe soluri lutoase, argiloase, luto-nisipoase, chiar si aluviale, inclusiv cele cu umiditate ridicata. Gutuiul este iubitor de apa si se dezvolta optim in temperaturi cuprinse intre 7 si 30 de grade Celsius. Taierile la gutui se efectueaza primavara devreme, putandu-se realiza si taieri in verde, prin ciupiri. Utilizarea masticului de taiat/altoit pentru evitarea unor boli grave este recomandata. Pomul intra pe rod in al 2-lea sau 3-lea an de la plantare si este rezistent atat la inghet, cat si la boli.
Gutuile, cu forma piriforma, sferica sau invers-ovoida, au o coaja pufoasa "viloasa", de culoare galbena, verde sau verde-galbuie. Pulpa este alb-galbuie, crocanta, potrivit de suculenta, avand un gust acidulat-dulce, cu putine sclereide, slab astringenta si o puternica aroma. Cavitatea seminala este mare.
Gutuiul Bereczki, originar din Ungaria si obtinut in anul 1883, este un pom viguros, autofertil, excelent polenizator, cu coroana sferica. Fructele, mari (225-900g), au o forma larg piriforma si se recolteaza in octombrie, putand fi pastrate pana in ianuarie, fiind consumate fie in stare proaspata, fie prelucrate industrial.